Tomanovics Gergely: Elmúltnyolc(tíz)év
egy leszerelt Fidesz-pártkatona őszinte vallomása

English version (maybe) somewhere in the future...

Tomanovics Gergely: Elmúltnyolc(tíz)év - egy leszerelt Fidesz-pártkatona őszinte vallomása

Igaz történet arról, hogyan lett valaki egyszerű, kétkezi munkásból a Fidesz felfedezettje, majd hogyan dobta el magától élete lehetőségét nem sokkal a 2010-es kormányváltás után a lelkiismeretéért cserébe (amibe aztán kis híján belenyomorodott), de ami a legfontosabb: arról, hogy

Elkúrtuk. Nem kicsit, nagyon. És nem Gyurcsány, nem Orbán... Hanem sok szempontból én is, és még nagyon sokan mások.

Nézzünk szembe a tényekkel mindannyian, de mindenek előtt önmagunkkal, hogy hol rontottuk el, hogy juthattunk idáig, és hogyan lehetne jóvá tenni mindezt.

Igen, mindannyian. Ne forgasd a szemed, hogy te nem, merthogy te megmondtad előre, meg hogy te sosem szavaztál a Fideszre... Egyrészt az én akkori csapatom is megmondta már 2010-ben, a kormányváltás előtt, hogy mit látunk a legnagyobb problémának Magyarországon, és mi az, amiért küzdünk, ma pedig pontosan ugyanezek a problémák, szóval lehet, hogy ez nem azon múlik, hogy kire szavazol, vagy kire nem. Másrészt Toptunov és Akimov elvtársak is "mindent jól csináltak" Csernobilban, ezt hajtogatták is az HBO remek sorozatában egészen a halálos ágyukig, de az a fránya reaktor valahogy mégis felrobbant, tehát valamit mégsem csináltak jól. Ugyanígy én se, és te se, mert ha mindent jól csináltunk volna, nem itt tartana ez az ország. Szóval fejezzük be végre az önmentegetést, hogy mi mindent jól csináltunk, csak mindig más volt a hibás, mert ez pont ugyanaz a bullshit, amit a Fidesz is tol: ha bármi baj történik, arról Soros tehet, meg Gyurcsány, az IMF, Brüsszel, Soros, a baloldali médiatúlsúly, a migránsok, a romkocsmák mélyén merengő belpesti lipsik, a banklobbi, a gyóccerlobbi, a meleglobbi, a háttérhatalom, a gyíkemberek... Meg persze Soros.

Azt mondod, te sosem szavaztál a Fideszre? Hiszen te magad is "Fidesz" vagy, amikor folyamatosan másokat okolsz a körülötted történő problémák miatt: szerinted Orbán tönkretette az egészségügyet (meg az oktatást), szerinte Gyurcsány csinálta pontosan ugyanezt. Ami neki a városi lipsi, az neked a vidéki paraszt, ami neki Soros, az neked Putyin. Ő attól retteg, hogy egy migráns megerőszakolja a lányát majd terrorakciót hajt végre Csajágaröcsöge főterén és #mindmeghalunk, te pedig attól, hogy ha szívószállal iszod a mozis popcornt, akkor belefullad egy bébifóka az Antarktiszon, és #mindmeghalunk. Lássuk be: mindkettő egyformán fontos probléma, de mindkét példa egyformán túlzó, mindkettő egyformán Fidesz - igen, Fidesz vagy te is. Nem szégyen ez, hiszen mind Fidesz vagyunk életünk folyamán valamennyi ideig (valaki hosszabb, valaki rövidebb ideig, valaki pedig egész életében) baj csak akkor van, ha valaki nem képes (vagy nem akar) szembenézni ezzel.

Én tettem egy próbát. Ebben a könyben megpróbálom megmutatni, hogy önmagunkkal szembenézni és belátni, hogy tévedtünk, nem is olyan nehéz, sőt: miután megküzdöttél a kognitív disszonanciával (alattomos szörnyeteg ám az, az Élet nevű játék legkegyetlenebb főellensége, de spoiler: van ellene cheat kód!) de utána sokkal jobb.

Úgy képzeld el, mint amikor Neo felébred a Mátrixból. Az elején csak annyit lát a régóta vágyott igazságból, hogy valami idegen, fura trutymóban fekszik, majd mindenféle megpróbáltatásokon megy át, és egyre inkább képtelenségnek tűnik - de már nincs visszaút. Sokszor talán visszakívánja az egészet, hogy bárcsak a kék kapszulát kérte volna, aztán felszabadul az elméje, és végre megkapja azt, amire a szíve mélyén mindig is vágyott, csak nem tudta, hogy hol is keresse: a szellemi szabadságot. Az én történetem nagyon hasonló Neo-éhoz: én is kétkedtem, majd harcoltam évekig, sokszor elkeseredtem, és sokszor vissza akartam csinálni. Mellettem még Trinity vagy Morpheus sem állt ott, akik átsegítettek volna a nehéz pillanatokon, én teljesen egyedül csináltam végig ezt az egészet - de végigcsináltam (többé-kevésbé) és ez talán másoknak is segítség lehet, akik még keresik az igazságot.

Nem ígérem azt, hogy valamiféle szent grált hoztam el a világnak. A könyvben arról sincsenek különösebben szaftos részletek, amit odabent, a Mátrix gépházában láttam, viszont az elejétől a végéig teljesen nyílt és őszinte a dolog, és igyekszem a kritikában is konstruktívnak lenni: az utolsó fejezetet teljes egészében egy reális alternatíva alapjainak ismertetésére szántam - ezt azóta jelentősen kibővítettem és pontosítottam a blogon olvasható posztokkal.

Fontosnak tartom megjegyezni, hogy nem akarok erre a sztorira valami szabópéteri bullshitipart más szektás őrületet építeni, ezért nem is kérek pénzt a könyvért (ingyen letölthető PDF és Amazon Kindle kompatibilis formátumban), sokkal fontosabbnak tartom azt, hogy átadhassam egyrészt ezeket a gondolatokat minél több olyan embernek, akinek nem volt alkalma megélni azokat a pillangóhatás-szerű élményeket, amiket e kalandos életút számomra megadott (ezért a mai napig nem érti, miért nyerhet kétharmaddal a Fidesz - pedig tök egyszerű megérteni), másrészt pedig a kidolgozott terveket arról, hogy hogyan lehetne e tapasztalatokra építve változtatni. A könyv csak a kezdet, a java csak ezután jön, a következő fejezetekben, amiket már remélhetőleg együtt írunk majd...


Könyv letöltése: PDF EPUB


(A PDF verzió megnyitható böngészőben, vagy akár le is tölthető. Az epubot például Calibre segítségével tudod különféle e-könyv olvasókra másolni, én Amazon Kindle Paperwhite-tal teszteltem, azzal rendben működött.)

Mégis ki a tököm az a Tomanovics Gergely?

16730546_10158277545255080_2187753450919255923_n.jpg

A Fideszesek szerint áruló, a balosok szerint egy hülye barom, aki annak idején (2010 előtt, fideszesként) nem látta előre azt az ámokfutást, ami jön. 2014 előtt Gery Greyhound - így megvan? Best of Gyurcsány, A mi éveink, Kubatov-lista és hasonlók...

Valójában csak egy hétköznapi állampolgár, aki fideszesként és most is ugyanabban hitt: hogy a változás a fejekben kezdődik. Hosszú utat jártam végig, dolgoztam gyárban három műszakban minimálbérért majd minisztériumban olyan életszínvonalon, amiről sokan álmodni se mernek, laktam 300 lakosú faluban és Buda szívében, építettem a NER-t, most pedig dolgozom a lebontásán - ezekről 2016-ban könyvet is írtam, most pedig azon dolgozom, hogy az eddig összegyűjtött szakmai- és élettapasztalatomat arra fordítsam, hogy azt az utat, amit én kitapostam, minél többen végig tudják járni.

dolgok, amik meghatározók ->

Nem a spanyolviaszt akarom újra feltalálni: csupa olyasmiről van szó, ami már egyszer működött. Legfőképp ezekről szól ez a blog, bővebb  összefoglaló itt.

Olvasd el a hitvallásomat a Facebook-oldalamon (ha már ott jársz, akár egy lájkkal is megdobhatsz), nézz be a boszorkánykonyhámba, hogy milyen nagy projekttel készülök hamarosan betörni a köztudatba.

Kapcsolat: facebook.com/TomanovicsGergely - [email protected]