Card image

FONTOS NAGYBETŰS KIEMELT POSZT

Alatta kisebb szöveg, ami lehetne akár hosszabb is, ha...


Blog Post - Start Bootstrap Template

El tudod képzelni, mennyi pénz egy-, tíz- vagy százmilliárd Forint?

Tomanovics Gergely, 2017. június 1. szerda 12:00


A KEMOCloud Kick-Ass Data Visualization System (KADAVIS) segítségével nemsokára néhány kattintással megtudhatod ezt is


Elég régóta érdekel az adatvizualizáció-téma, főleg azután, hogy 2010-ben egészen váratlan bombasiker lett "A mi éveink - Magyarország számokban 2002-2010" című videó.

Csak a YouTube-on közel 700 ezren látták néhány hét alatt ezt az összeállítást, amiben 10 percen át csak statisztikák vannak, és már akkor tudtam, hogy ez a módja annak, hogy a széles tömegek számára is érthetővé tegyük a számokon keresztül, hogy mi is történik az országban.

Az adatok csodálatosak tudnak lenni, ha szépen vannak tálalva, és nem csak szebbek egy hatalmas táblázatnál, hanem, ami a lényeg: érthetőek is.

Azóta kísérletezgetek, hogyan lehetne a technikát a következő szintre emelni, mert vizualizálni való számok mostanában is bőven akadnak, például egészen elképesztő pénzösszegek kerülnek mostanában NER-barát oligarchák zsebébe. Például csak tavaly 250 milliárd (250 000 000 000) Forint vesztette el közvagyon jellegét a Matolcsy-féle alapítványok környékén, folyamatosan kapnak többszáz milliós állami támogatásokat olyan jelentéktelen, magukat újságírónak képzelő hülyegyerekek, mint a Pesti Srácok vagy épp a 888.hu, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Mészáros Lőrinc egymaga keres napi(!) 274 millió Forintot, vagyis másodpercenként 3 ezret: ha talál egy ötezrest az utcán, nem éri meg lehajolnia érte, hiszen időarányosan rosszabbul jár, mint ha csak simán tolja a kormány szekerét. Döbbenetes számok ezek, az átlagember számára már a nagyságrend is felfoghatatlan, bőven kimeríti a "Big Data" fogalmát a korrupció mértéke Magyarországon, jó lenne tehát valami kifejezetten erre a célra kifejlesztett adatvizualizációs eszköz, ami segít feldolgozni és felfoghatóvá tenni a különféle adatokat...

Frissítés, 2020. február 7.

Az eredeti, 2017-es posztban itt az következett, hogy egy ekkora kaliberű dolgot tökegyedül megcsinálni a rendelkezésre álló házi sufnituning eszközökkel kb lehetetlenség, de engem nem olyan fából faragtak, hogy holmi lehetetlen akadály az utamat állja. Ha én egyszer valamit a fejembe veszek, azt végignyomom, ha beledöglök is - legfeljebb várni kell rá pár évet :) Most nagyon úgy néz ki, hogy reálisan 2020 nyarán kész lehet ez a dolog is.

Ha érdekelnek a technikai részletek, és hogy mi is lesz ebből később:

A KEMOClod KADAVIS egy olyan komplex adatvizualizációs rendszer, ami segít hatalmas számokat és adatmennyiségeket tetszőleges módon ábrázolni. Python programnyelven írom, és részben a Cinema 4D nevű háromdimenziós animációs szoftverben, annak plug-injaként fog működni.

Néhány hónappal ezelőtt kezdtem el tanulni a Python-t pont azért, mert óriási hiányosságomnak éreztem, hogy e képesség híján kézzel próbálok meg ilyen animációkat összepakolni, és munkaórák százait ölöm olyan feladatok elvégzésébe, amit egy program néhány paraméter megadása után automatikusan megcsinálhatna. Már a könyvemben is írtam, mire jöttem rá 2014-ben: amit csinálok, az olyasmi, mint biciklivel tűzifát szállítani - megoldható, csak kissé körülményes, miközben lenne céleszköz (egy teherautó) amit csak meg kellene tanulni vezetni, és utána csak rutinból nyomni kell a gázt.

Kézzel (CTRL+C és CTRL+V annyiszor, amennyiszer kell) igazán pepecs meló lenne (volt!) ez, ráadásul ha a 100. ismétlődés után nem voltam maradéktalanul elégedett valamivel, akkor választhattam: elfogadom, vagy elkezdem elölről. A programnak viszont nem nagyobb meló századszorra is újrarajzolni egy jelenetet, miután átírtam egy számot a kódban, ezért szabadon lehet kísérletezgetni, és marad kapacitás olyan apró finomságokra is, mint például a többféle pénznem között váltó kapcsoló (ami figyelembe veszi, hogy a Forint, a Dollár és az Euro bankjegyei más méretűek) vagy a "Randomness" változó, ami egy kis változatosságot visz a jelenetbe, hogy ne legyen olyan vonalzóval megrajzolt sablonos, steril hatása az egésznek: a kötegen belül a bankjegyek, a kötegelő szalag helye és a kötegek egymáshoz viszonyított helyzete is változatosságot mutat, mint ha tényleg emberek rakták volna hanyagul egymásra. Kissé paradox, hogy 2014-ben kézzel lusta lettem volna hanyagságot imitálni, ezért úgy nézett ki az egész, mint ha egy program csinálta volna, ellenben egy gépi program a kérésemre bármikor szívesen fáradozik ilyesmivel is.

Üzenni is lehetne Brüsszelnek, hogy a gépek elveszik a munkát, állítsuk meg őket! :)

És ez még csak a kezdet. A Fideszes politikusok által jellegét vesztett közpénz mennyisége ugyan önmagában kimeríti a "Big Data" fogalmát, de rengeteg olyan ép ésszel felfoghatatlan adat van még, amit jó lenne valamilyen módon rendszerezni, és látványos, közérthető módon prezentálni - ez lett most az új őrületem, aminek nagy szerepet szánok a Közösségi Közszolgálati Média műsoraiban is.

Ha kíváncsi vagy, mi fog ebből kisülni, iratkozz fel a YouTube-csatornámra, ahol az első videó elkészülte után mutatok pár érdekes kulisszatitkot is a rendszer működéséről.


Kik vagyunk?

Kreatív Ellenállás Mozgalom - KEMO


A Kreatív Ellenállás Mozgalom változatos eszközökkel harcol azért, hogy másképp viszonyuljunk a politikához, mint eddig.
Tudj meg többet!


Itt is megtalálsz minket