hosszú poszt fejléckép helye
Blog Post - Start Bootstrap Template

A koronavírus továbbra sem látszódik a magyar halálozási adatokon, valami sokkal ijesztőbb viszont igen

Tomanovics Gergely, 2020. szeptember 21. hétfő 19:15


A KSH adatai alapján eddig úgy tűnt, valóban sikeres volt a járvány elleni védekezés első szakasza - mégsem tűnik megnyugtatónak a helyzet


Frissítés - 2021. január 11.
Az évváltás valamiért összekavarta az adatsorokat, tudok a problémáról, igyekszem mielőbb elhárítani

"Úgy tűnik, hogy a járvány első szakaszát szerencsésen megúsztuk" - írtam a nyáron, amikor tesztelgettem a blog új, saját fejlesztésű adatvizualizációs modulját a KSH heti halálozási adataival. Arra voltam kíváncsi, hogy a korábbi évekhez képest mennyivel emelkedett a halálozások száma a járvány májusi tetőzése környékén, és legnagyobb meglepetésemre semennyivel, sőt, néha az elmúlt 5 év legalacsonyabb értékét olvashattuk le a grafikonról.

Kicsivel később aztán Hont András posztolt a Facebook-oldalán egy pont ugyanilyen grafikont Svédországból, ami látványosan más tendenciákat mutatott: ott a járvány csúcspontján valóban igencsak megugrott a halálozások száma, ugyanakkor a csúcsot jelentő napi 400-as érték már ránézésre is gyanúsan alacsonynak tűnt az általam fellelt magyarországi adatokhoz képest, nekiálltam hát továbbfejleszteni a rendszert, hogy képes legyen a két teljesen különböző szerkezetű adattáblát összevetni.

Hogy a vidékiek is értsék (és itt most nem a nagyvárosi elitizmus beszél belőlem, csupán Orbán Viktor szavait vettem kölcsön): [email protected] volt itt sikeres védekezés, inkább sikeresen kinyírtuk azokat már előre, akik a vírusra fogékonyak lettek volna.

Az alább böngészhető adatokban én azt látom (és javíts ki légyszi, ha szerinted rossz következtetésre jutottam) hogy itt egy napsütéses, vírusmentes tavaszi napon is többen halnak meg népességarányosan, mint Svédországban a mindenféle kijárási korlátozás nélkül szabadon engedett vírus tombolásának tetőfokán, és talán csak a tavaszi korlátozásoknak köszönhető, hogy nálunk nem lett még súlyosabb a helyzet. Ilyen értelemben persze nevezhetjük sikeresnek a védekezést, végülis a Titanic mentőcsónakjaiban helyet kapó néhány száz ember szempontjából az is világra szóló siker volt...

De beszéljenek inkább a számok. Az alábbi grafikonokon egyelőre Magyarország és Svédország szerepel, ha esetleg valaki tud más országokból is hasonlót, szívesen frissítem az adatsorokat (amik egyébként magukat is automatikusan frissítik hetente, amint a ksh.hu vagy svéd megfelelője frissül - érdemes tehát könyjelzőzni és később is felkeresni ezt az oldalt, ha érdekel a számok alakulása az év hátralevő részében is).

Frissítés - 2020. szeptember 24.
Kaptam Nagy-Britanniából (Anglia+Wales) is hasonló adatokat. Sajnos ezekben 65 év felett máshogy csoportosítják a korosztályokat, így nehezen összevetőek az eddigi hazaiakkal, ezért ezek külön szerepelnek a poszt végén)

1. tábla: egymillió lakosra jutó halálozások száma Svédországban és Magyarországon a teljes népességben

Nagyobb méret


A következő (nemek és korosztályok szerint bontott) adatok nem 100%-ig valósak, mert úgy számolnak, mint ha a két ország korfája ugyanaz lenne (vagyis minden korosztály ugyanakkora arányt tesz ki a teljes népességből) szóval ezen még dolgoznom kell, de az arányok érzékeltetésére így is alkalmas. Jól látható, hogy Magyarországon a 65 év alatti korosztályban stabilan három-négyszeres a halálozások száma, és a járvány Svédországban is csak kis mértékben növelte ezt - de még így sem közelíti meg a mi adatunkat.

2. tábla: Férfiak 64 éves korig

Nagyobb méret


3. tábla: Nők 64 éves korig

Nagyobb méret


A 65-79 éves korosztályban már némileg más a kép: bár Svédországban ezt a korosztályt nagyobb arányban tizedelte a járvány, de még így sem érte el a magyarországi mértéket

4. tábla: Férfiak 65-79 év között

Nagyobb méret


5. tábla: Nők 65-79 év között

Nagyobb méret


80 éves kor felett aztán gyökeres változást látunk, de itt ismételten fontosnak tartom felhívni a figyelmet arra, amit az elején már leírtam: ezek az adatok csalókák, hiszen Magyarországon arányaiban lényegesen kevesebben érik meg a 80 (pláne 90) éves kort, mint Svédországban, ezért a további grafikonok inkább csak tájékoztató jellegűek, melyek igazolják az első, teljes népességben látható halálozásiszám-emelkedést: annak legnagyobb része egy olyan korosztályban jelenik meg, amely Magyarországon alig létezik. Ha valaki segít nekem pontos korösszetétel-adatokat szerezni a két országból, akkor tovább tudom fejleszteni a rendszert, hogy ennek megfelelően súlyozza az adatokat és pontosabb képet adjon.

6. tábla: Férfiak 80-89 év között

Nagyobb méret


7. tábla: Nők 80-89 év között

Nagyobb méret


8. tábla: Férfiak 90 év felett

Nagyobb méret


9. tábla: Nők 90 év felett

Nagyobb méret


10. tábla: Férfiak 65 év felett

Nagyobb méret


11. tábla: Nők 65 év felett

Nagyobb méret


Mi legyen a végkövetkeztetés?

Abban azt hiszem, megegyezhetünk, hogy a védekezést a számok tükrében hatalmas sikerként elkönyvelni erős túlzás, még saját magam korábbi véleményét (miszerint szerencsénk volt) is megkérdőjelezném - hiszen se nem siker, se nem szerencse, hogy hetente ezrek halnak meg járványhelyzeten kívül is, akik nagy része még a járványt is túlélhette volna, ha nem viszi el idejekorán egy influenza, kórházi fertőzés, vagy más bagatell dolog.

Pont emiatt nem értek egyet Hont Andrással (se másokkal, akik a járvány túlreagálását, a biztonsági óvintézkedések túl szigorú mivoltát emlegetik és/vagy a maszkviselés ellen lázadoznak), hiszen a tavaszi kedvezőnek tűnő számokban ott lehet a szigorú óvintézkedések hatása is, melyek nélkül talán még rosszabb lenne az egyébként is csapnivaló helyzet, jó lenne tehát, ha nem tetéznénk a bajt.

Már most lehet olyan szakértői véleményeket olvasni, amelyek szerint hamarosan megugorhat a halálozások száma (az új fertőzöttekéről ugye tudjuk, hogy minden rekordot megdönt mostanában) és arról is szólnak baljós hírek, hogy ha télen elindul a szokásos influenzajárvány, és ez találkozik a COVID-19-cel, abból mi fog kisülni - és akkor azt még nem említettem, hogy hiába van lélegeztetőgép elég, ha hozzáértő személyzet nincs.

Én azt mondom tehát, és továbbra is ezért kampányolok különböző felületeimen a Facebooktól a TikTokig (követhetsz is ezeken, ha már eddig végigolvastad) hogy nem nagy ár a maszkviselés és a távolságtartás azért, hogy mérsékeljük a bajt legalább addig, amíg megbízható vakcina lesz a vírus ellen.


De ki a tököm az a Tomanovics Gergely?

Szélsőségesen középutas, militáns pacifista, aki ott volt a NER bölcsőjénél, most pedig szeretne a sírjára hugyozni végre. A Fideszesek szerint Soros-bérenc hazaáruló az utóbbiért, az ellenzékiek szerint pedig Orbán-bérenc hazaáruló az előbbiért... :)

Tudom, hogy sokaknak ezt nehéz lehet megemészteni ebben a kiélezett, egybites politikai rendszerben, pedig egyszerű a dolog: igyekszem mindig a józan középutat és az igazságot keresni. Vagyis igyekezTEM, de 2018. áprilisában számomra világossá vált, hogy azt Magyarországon nem találom meg egy darabig, úgyhogy most már inkább csak programozgatok, videózgatok, blogolgatok, meg ilyenek, és húzok elfelé az országból, aztán majd lesz valami.

facebook.com/tomanovicsgergely


Log in

Current user:
session['logged_in'] = False
session['user_name'] = None
session['language'] = hu


placeholder of new KEMOPASS login form
temp_login


Kövess Twitteren is!