hosszú poszt fejléckép helye
Blog Post - Start Bootstrap Template

El tudod képzelni, mennyi pénz egy-, tíz- vagy százmilliárd Forint?

Tomanovics Gergely, 2017. június 1. csütörtök 12:00


A KEMOCloud Kick-Ass Data Visualization System (KADAVIS) segítségével nemsokára néhány kattintással megtudhatod ezt is


Elég régóta érdekel az adatvizualizáció-téma, főleg azután, hogy 2010-ben egészen váratlan bombasiker lett "A mi éveink - Magyarország számokban 2002-2010" című videó.

Csak a YouTube-on közel 700 ezren látták néhány hét alatt ezt az összeállítást, amiben 10 percen át csak statisztikák vannak, és már akkor tudtam, hogy ez a módja annak, hogy a széles tömegek számára is érthetővé tegyük a számokon keresztül, hogy mi is történik az országban.

Az adatok csodálatosak tudnak lenni, ha szépen vannak tálalva, és nem csak szebbek egy hatalmas táblázatnál, hanem, ami a lényeg: érthetőek is.

Azóta kísérletezgetek, hogyan lehetne a technikát a következő szintre emelni, mert vizualizálni való számok mostanában is bőven akadnak, például egészen elképesztő pénzösszegek kerülnek mostanában NER-barát oligarchák zsebébe. Például csak tavaly 250 milliárd (250 000 000 000) Forint vesztette el közvagyon jellegét a Matolcsy-féle alapítványok környékén, folyamatosan kapnak többszáz milliós állami támogatásokat olyan jelentéktelen, magukat újságírónak képzelő hülyegyerekek, mint a Pesti Srácok vagy épp a 888.hu, és ez még csak a jéghegy csúcsa.

Mészáros Lőrinc egymaga keres napi(!) 274 millió Forintot, vagyis másodpercenként 3 ezret: ha talál egy ötezrest az utcán, nem éri meg lehajolnia érte, hiszen időarányosan rosszabbul jár, mint ha csak simán tolja a kormány szekerét. Döbbenetes számok ezek, az átlagember számára már a nagyságrend is felfoghatatlan, bőven kimeríti a "Big Data" fogalmát a korrupció mértéke Magyarországon, jó lenne tehát valami kifejezetten erre a célra kifejlesztett adatvizualizációs eszköz, ami segít feldolgozni és felfoghatóvá tenni a különféle adatokat...

Frissítés, 2020. február 7.

Az eredeti, 2017-es posztban itt az következett, hogy egy ekkora kaliberű dolgot tökegyedül megcsinálni a rendelkezésre álló házi sufnituning eszközökkel kb lehetetlenség, de engem nem olyan fából faragtak, hogy holmi lehetetlen akadály az utamat állja. Ha én egyszer valamit a fejembe veszek, azt végignyomom, ha beledöglök is - legfeljebb várni kell rá pár évet :) Most nagyon úgy néz ki, hogy reálisan 2020 nyarán kész lehet ez a dolog is.

Ha érdekelnek a technikai részletek, és hogy mi is lesz ebből később:

A KEMOClod KADAVIS egy olyan komplex adatvizualizációs rendszer, ami segít hatalmas számokat és adatmennyiségeket tetszőleges módon ábrázolni. Python programnyelven írom, és részben a Cinema 4D nevű háromdimenziós animációs szoftverben, annak plug-injaként fog működni.

Néhány hónappal ezelőtt kezdtem el tanulni a Python-t pont azért, mert óriási hiányosságomnak éreztem, hogy e képesség híján kézzel próbálok meg ilyen animációkat összepakolni, és munkaórák százait ölöm olyan feladatok elvégzésébe, amit egy program néhány paraméter megadása után automatikusan megcsinálhatna. Már a könyvemben is írtam, mire jöttem rá 2014-ben: amit csinálok, az olyasmi, mint biciklivel tűzifát szállítani - megoldható, csak kissé körülményes, miközben lenne céleszköz (egy teherautó) amit csak meg kellene tanulni vezetni, és utána csak rutinból nyomni kell a gázt.

Kézzel (CTRL+C és CTRL+V annyiszor, amennyiszer kell) igazán pepecs meló lenne (volt!) ez, ráadásul ha a 100. ismétlődés után nem voltam maradéktalanul elégedett valamivel, akkor választhattam: elfogadom, vagy elkezdem elölről. A programnak viszont nem nagyobb meló századszorra is újrarajzolni egy jelenetet, miután átírtam egy számot a kódban, ezért szabadon lehet kísérletezgetni, és marad kapacitás olyan apró finomságokra is, mint például a többféle pénznem között váltó kapcsoló (ami figyelembe veszi, hogy a Forint, a Dollár és az Euro bankjegyei más méretűek) vagy a "Randomness" változó, ami egy kis változatosságot visz a jelenetbe, hogy ne legyen olyan vonalzóval megrajzolt sablonos, steril hatása az egésznek: a kötegen belül a bankjegyek, a kötegelő szalag helye és a kötegek egymáshoz viszonyított helyzete is változatosságot mutat, mint ha tényleg emberek rakták volna hanyagul egymásra. Kissé paradox, hogy 2014-ben kézzel lusta lettem volna hanyagságot imitálni, ezért úgy nézett ki az egész, mint ha egy program csinálta volna, ellenben egy gépi program a kérésemre bármikor szívesen fáradozik ilyesmivel is.

Üzenni is lehetne Brüsszelnek, hogy a gépek elveszik a munkát, állítsuk meg őket! :)

És ez még csak a kezdet. A Fideszes politikusok által jellegét vesztett közpénz mennyisége ugyan önmagában kimeríti a "Big Data" fogalmát, de rengeteg olyan ép ésszel felfoghatatlan adat van még, amit jó lenne valamilyen módon rendszerezni, és látványos, közérthető módon prezentálni - ez lett most az új őrületem, aminek nagy szerepet szánok a Közösségi Közszolgálati Média műsoraiban is.

Ha kíváncsi vagy, mi fog ebből kisülni, iratkozz fel a YouTube-csatornámra, ahol az első videó elkészülte után mutatok pár érdekes kulisszatitkot is a rendszer működéséről.


De ki a tököm az a Tomanovics Gergely?

Szélsőségesen középutas, militáns pacifista, aki ott volt a NER bölcsőjénél, most pedig szeretne a sírjára hugyozni végre. A Fideszesek szerint Soros-bérenc hazaáruló az utóbbiért, az ellenzékiek szerint pedig Orbán-bérenc hazaáruló az előbbiért... :)

Tudom, hogy sokaknak ezt nehéz lehet megemészteni ebben a kiélezett, egybites politikai rendszerben, pedig egyszerű a dolog: igyekszem mindig a józan középutat és az igazságot keresni. Vagyis igyekezTEM, de 2018. áprilisában számomra világossá vált, hogy azt Magyarországon nem találom meg egy darabig, úgyhogy most már inkább csak programozgatok, videózgatok, blogolgatok, meg ilyenek, és húzok elfelé az országból, aztán majd lesz valami.

Facebook
YouTube
Twitch
Tumblr
TikTok


Log in

Current user:
session['logged_in'] = False
session['user_name'] = None
session['language'] = hu


placeholder of new KEMOPASS login form
temp_login


Kövess Twitteren is!