hosszú poszt fejléckép helye
Blog Post - Start Bootstrap Template

Interaktív grafikon: nem látszik a koronavírus hatása a magyar halálozási adatokon (frissítve: 2020. novemberétől sajnos már nagyon is látszik)

Tomanovics Gergely, 2020. június 29. hétfő 19:35


Úgy tűnik, hogy a járvány első szakaszát szerencsésen megúsztuk


Készül a saját fejlesztésű KEMOblog-motorhoz egy adatvizualizációs modul, melynek segítségével egyszerűen lehet a posztokba interaktív grafikonokat illeszteni, például ilyet, mint ez:

Összes haláleset Magyarországon heti bontásban 2015-2020

A grafikon folyamatosan frissül, amint a KSH oldalára friss adat kerül fel. Nagyobb méret

Az adatok forrása lehet Excel/CSV fájl, Google Táblázatok link, vagy akár tetszőleges külső forrás - itt most a KSH oldaláról, konkrétan a ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004f.html linken elérhető adatsorból származnak az adatok, és amint ott frissül, itt a grafikonon is látható lesz a következő adat.

Ezt eredetileg csak technikai érdekességnek szántam, amikor pár hete összeraktam, de most maga az adatsor is egyre érdekesebbé kezd válni. A grafikonon az elmúlt 5 év halálozási adatai látszódnak heti bontásban, a piros vonal a 2020-as évből eddig eltelt időszak (úgy 3 hét késéssel), ebben benne van minden haláleset: baleset, betegség, bűncselekmény, stb. Arra voltam kíváncsi, hogy a járványhelyzet hogyan befolyásolta a számokat, de egyelőre úgy tűnik, sehogy - legfeljebb a kijárási korlátozások közvetett hatása (például kevesebb közlekedő az utakon -> kevesebb súlyos baleset) látszódik ezen.

Túlreagáltuk volna a járványveszélyt?

Bizonyára lesznek, akik az adatok láttán erre a következtetésre jutnak - szeretném gyorsan leszögezni, hogy én nem tartozom közéjük, hiszen ha veszélyhelyzet elleni védekezésről van szó, az simán reagálás. Vagy talán túlreagálás volt a részünkről, amikor a lakásfelújításkor kifizettünk valami 150 ezer Forint körüli összeget sok ponton záródó acélbetétes biztonsági ajtóra? Hiszen lehet, hogy soha, senki nem akart bejönni a lakásunkba, vagy ha mégis, nem volt nála semmilyen komoly szerszám, egy egyszerű kis zár megállította volna, az első esetben pedig egy függöny is megtette volna, hiszen azt a funkciót teljesíti, hogy a szomszéd ne lásson be... Lehet, hogy túlreagáltuk, és csak a bejáratiajtó-lobbi járt jól azzal a 150 ezer Forinttal. Szintén túlreagálásnak tűnhet, de én a Facebookon és mindenhol máshol kétlépcsős azonosítást használok, vagyis a jelszavam megszerzése mellett a telefonomat is el kéne lopni, és az ujjamat, amivel az ujjlenyomat-olvasót működtetve hozzá lehet férni. Van arra esély, hogy valaki pont az én jelentéktelen Facebook-oldalamat akarná feltörni? Legfeljebb csak Kubatov trolljai, de azok meg hülyék hozzá :) Mégis jobb így biztonságban érezni magam, és ugyanezt gondolom a vírushelyzetről: lehet, hogy túlreagáltuk, de lehet, hogy nagyobb baj is lehetett volna. Melyik a rosszabb?

Egyébként ezügyben ez a grafika szerintem elég pontos: lehet, hogy pont a védekezés miatt érezhetjük most úgy, hogy nem is volt komoly veszély.

Érdemes lesz egyébként figyelni a jövőben is, hogy az elmaradt/elhalasztott kórházi kezelések illetve a járvány esetleges második hulláma vajon hogyan befolyásolja az év hátralevő részében, ezen az oldalon a jövőben is nyomon követhető lesz a folyamat, és a Twitteren is közzéteszem majd időnként.