hosszú poszt fejléckép helye
Blog Post - Start Bootstrap Template

Interaktív grafikon: nem látszik a koronavírus hatása a magyar halálozási adatokon (frissítve: 2020. novemberétől sajnos már nagyon is látszik)

Tomanovics Gergely, 2020. június 29. hétfő 19:35


Úgy tűnik, hogy a járvány első hullámát szerencsésen megúsztuk - a másodikat és a harmadikat már kevésbé


Készül a saját fejlesztésű KEMOblog-motorhoz egy adatvizualizációs modul, melynek segítségével egyszerűen lehet a posztokba interaktív grafikonokat illeszteni, például ilyet, mint ez:

Frissítés - 2021. április 28.
Úgy tűnik, a KSH-nak nem igazán tetszik az ötlet, hogy az adatokat egyesek ilyen feldolgozásnak vessék alá, ezért úgy tűnik, decemberig már nem fog ez a grafikon frissülni. Sajnálom, mert sokat dolgoztam ezzel, de így nem tudok mit csinálni.

A frissítés frissítése, 2021. április 29.: úgy tűnik, egy technikai malőr miatt kerülhetett ki a 2021. decemberi dátum a következő frissítéshez, vagy meggondolta magát a KSH - mindenesetre javították, szóval úgy tűnik, folytatódik az adatközlés. Ezen az oldalon egyébként meg lehet nézni, mikor várható a következő frissítés (a "22.2.1.2. Halálozások száma nemek és korcsoportok szerint, hetente" sort kell nézni, abból készül a grafikonom)

Összes haláleset Magyarországon heti bontásban 2015-2020

A grafikon folyamatosan frissül, amint a KSH oldalára friss adat kerül fel. Nagyobb méret

Az adatok forrása lehet Excel/CSV fájl, Google Táblázatok link, vagy akár tetszőleges külső forrás - itt most a KSH oldaláról, konkrétan a ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_wnh004f.html linken elérhető adatsorból származnak az adatok, és amint ott frissül, itt a grafikonon is látható lesz a következő adat.

Ezt eredetileg csak technikai érdekességnek szántam, amikor pár hete összeraktam, de most maga az adatsor is egyre érdekesebbé kezd válni. A grafikonon az elmúlt 5 év halálozási adatai látszódnak heti bontásban, a piros vonal a 2020-as évből eddig eltelt időszak (úgy 3 hét késéssel), ebben benne van minden haláleset: baleset, betegség, bűncselekmény, stb. Arra voltam kíváncsi, hogy a járványhelyzet hogyan befolyásolta a számokat, de egyelőre úgy tűnik, sehogy - legfeljebb a kijárási korlátozások közvetett hatása (például kevesebb közlekedő az utakon -> kevesebb súlyos baleset) látszódik ezen.

Túlreagáltuk volna a járványveszélyt?

Bizonyára lesznek, akik az adatok láttán erre a következtetésre jutnak - szeretném gyorsan leszögezni, hogy én nem tartozom közéjük, hiszen ha veszélyhelyzet elleni védekezésről van szó, az simán reagálás. Vagy talán túlreagálás volt a részünkről, amikor a lakásfelújításkor kifizettünk valami 150 ezer Forint körüli összeget sok ponton záródó acélbetétes biztonsági ajtóra? Hiszen lehet, hogy soha, senki nem akart bejönni a lakásunkba, vagy ha mégis, nem volt nála semmilyen komoly szerszám, egy egyszerű kis zár megállította volna, az első esetben pedig egy függöny is megtette volna, hiszen azt a funkciót teljesíti, hogy a szomszéd ne lásson be... Lehet, hogy túlreagáltuk, és csak a bejáratiajtó-lobbi járt jól azzal a 150 ezer Forinttal. Szintén túlreagálásnak tűnhet, de én a Facebookon és mindenhol máshol kétlépcsős azonosítást használok, vagyis a jelszavam megszerzése mellett a telefonomat is el kéne lopni, és az ujjamat, amivel az ujjlenyomat-olvasót működtetve hozzá lehet férni. Van arra esély, hogy valaki pont az én jelentéktelen Facebook-oldalamat akarná feltörni? Legfeljebb csak Kubatov trolljai, de azok meg hülyék hozzá :) Mégis jobb így biztonságban érezni magam, és ugyanezt gondolom a vírushelyzetről: lehet, hogy túlreagáltuk, de lehet, hogy nagyobb baj is lehetett volna. Melyik a rosszabb?

Egyébként ezügyben ez a grafika szerintem elég pontos: lehet, hogy pont a védekezés miatt érezhetjük most úgy, hogy nem is volt komoly veszély.

Érdemes lesz egyébként figyelni a jövőben is, hogy az elmaradt/elhalasztott kórházi kezelések illetve a járvány esetleges második hulláma vajon hogyan befolyásolja az év hátralevő részében, ezen az oldalon a jövőben is nyomon követhető lesz a folyamat, és a Twitteren is közzéteszem majd időnként.


De ki a tököm az a Tomanovics Gergely?

Szélsőségesen középutas, militáns pacifista, aki ott volt a NER bölcsőjénél, most pedig szeretne a sírjára hugyozni végre. A Fideszesek szerint Soros-bérenc hazaáruló az utóbbiért, az ellenzékiek szerint pedig Orbán-bérenc hazaáruló az előbbiért... :)

Tudom, hogy sokaknak ezt nehéz lehet megemészteni ebben a kiélezett, egybites politikai rendszerben, pedig egyszerű a dolog: igyekszem mindig a józan középutat és az igazságot keresni. Vagyis igyekezTEM, de 2018. áprilisában számomra világossá vált, hogy azt Magyarországon nem találom meg egy darabig, úgyhogy most már inkább csak programozgatok, videózgatok, blogolgatok, meg ilyenek, és húzok elfelé az országból, aztán majd lesz valami.

Facebook
YouTube
Twitch
Tumblr
TikTok


Log in

Current user:
session['logged_in'] = False
session['user_name'] = None
session['language'] = hu


placeholder of new KEMOPASS login form
temp_login


Kövess Twitteren is!